Afaceri Europene și Relații Internaționale
Luni June 05, 2023

 1. Informații generale

 

 Atenție ! Condiții de călătorie în Regatul Unit !

      - Procesul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020.

- Acordul de retragere  încheiat între Uniune și Regatul Unit a intrat în vigoare la 1 februarie 2020, asigurând ieșirea ordonată a Regatului Unit, precum și securitatea juridică în domenii importante, inclusiv drepturile cetățenilor.

- În conformitate cu Acordul de retragere, dreptul Uniunii a continuat să se aplice Regatului Unit pentru o perioadă de tranziție care a durat până la 31 decembrie 2020.

 

2. Informații specifice

 a) Mobilitate

- La 1 ianuarie 2021 libera circulație între Uniunea Europeană și Regatul Unit s-a încheiat. Acest lucru are repercusiuni asupra facilitării mobilității pentru toți resortisanții UE care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere. Deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, sunt reglementate de legislația din Regatul Unit în materie de imigrație.

- Ghid informativ în limba română privind drepturile la locul de muncă în Marea Britanie:

   https://www.tuc.org.uk/munca-marea-britanie-ghidul-drepturilor-dvs-romanian-version 

- Campania “Cunoaște-ți drepturile” derulată de Inspecția Muncii (GLAA) din Regatul Unit pentru informarea lucrătorilor și prevenirea exploatării prin muncă:         https://www.gla.gov.uk/publications/resources/podcast-know-your-rights/

- Informații privind noul sistem de imigrație în Regatul Unit pot fi consultate prin accesarea site-ului web: www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know.

 Noua rută de imigrație în Regatul Unit pentru persoanele cu potențial ridicat 

Noua schemă de imigrație în Regatul Unit - Global Business Mobility

 Informații privind drepturile cetățenilor europeni în Scoția: https://justcitizens.scot/drepturile-cetatenilor-ue-in-scotia-ro/publicat la 17.01.2022 

-  Ghid privind munca în UK ca lucrător sezonierpublicat la 20.12.2021

- Ghid informativ al MMPS privind imigrația în UK de la 1 ianuarie 2021, actualizat la 25.01.2021

-  Întrebări și răspunsuri (Q&A) privind imigrația în UK de la 1 ianuarie 2021, actualizat la 25.01.2021

Ghid informativ al MMPS privind lucrătorii sezonieri în UK de la 1 ianuarie 2021

 

b) Coordonarea sistemelor de securitate socială

- Pentru resortisanții UE care vor exercita o anumită formă de mobilitate în temeiul noului regim al Regatului Unit, coordonarea actuală a sistemelor de securitate socială prevăzută de reglementările Uniunii va înceta să existe. 

 

3. Linkuri utile:

- În vederea pregătirii pentru sfârșitul perioadei de tranziție, Comisia Europeană a publicat comunicarea „Pregătirea pentru schimbări – Comunicare privind gradul de pregătire la sfârșitul perioadei de tranziție între Uniunea Europeană și Regatul Unit” care detaliază schimbările la nivelul UE, inclusiv impactul asupra cetățenilor.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1594383487124&uri=COM:2020:324:FIN

- De asemenea, Comisia a pregătit avize de pregătire sectoriale, care pot fi consultate prin accesarea linkului: 

https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period

- Avizele de pregătire specifice Ministerului Muncii și Protecției Sociale :

Aviz către părțile interesate– Retragerea Regatului Unit și Normele UE în domeniul detașării lucrătorilor : 

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/provision-services-posting-workers_ro_0.pdf

Aviz către părțile interesate– Retragerea Regatului Unit și Normele UE cu privire la Comitetele Europene de Întreprindere :

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/transnational_workers_council_ro_1.pdf

- Pe plan intern, mai multe detalii privind schimbările aduse de sfârșitul perioadei de tranziție, în domenii specifice, pot fi consultate accesând:

Ministerul Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/brexit

Ministerul Afacerilor Interne : https://www.mai.gov.ro

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri : http://www.imm.gov.ro/ro/mmaca/brexit 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate : http://www.cnas.ro/page/brexit.html

- Centrul de contact Europe Direct - în perioada următoare, la nivelul Comisiei Europene va funcționa rețeaua de centre de informare Europe Direct destinată cetățenilor europeni, inclusiv mediului de afaceri, interesați de problematica Brexit. Acest serviciu este disponibil la nivelul fiecărui stat membru UE și va funcționa în regim obișnuit (zilele săptămânii), în toate cele 24 limbi oficiale ale UE. Europe Direct vine în sprijinul tuturor persoanelor care doresc să clarifice o serie de aspecte privind retragerea Regatului Unit din UE. Informații suplimentare pot fi consultate accesând pagina web Europe Direct: https://europa.eu/european-union/contact/europe-direct-answering-your-questions-about-eu_en.


4. Informări:

 Invitație de participare la seminarul video organizat de Ambasada Regatului Unit la București care are ca temă noul sistem de imigrare al Marii Britanii ce va fi introdus începând cu 1 ianuarie 2021, intitulat Webinar on UK New Immigration System, organizat la data de 26 noiembrie 2020, ora 12.00.

Persoanele interesate se pot înregistra la:

https://bit.ly/UK-immigration-webinar

 Invitație de participare la seminarul video organizat de Ambasada Regatului Unit la București pe tema principalelor implicații asupra activităților economice din perspectiva schimbărilor care se vor produce începând cu 1 ianuarie 2021, intitulat Business Webinar on UK EU Exit Readiness: Movement of People, organizat la data de 2 decembrie 2020, ora 15.30.

Persoanele interesate se pot înregistra la:

https://www.events.great.gov.uk/ehome/index.php?eventid=200215404&

 Invitație de participare la evenimente informative pe tema BREXIT dedicate mediului de afaceri (15.12.2020, 17.12.2020)

Informații suplimentare pot fi consultate la :

https://ccir.ro/2020/12/04/ccir-invita-mediul-de-afaceri-la-o-serie-de-evenimente-informative-pe-tema-brexit/